fbpx

Polarizovane sunčane naočare

Kako polarizovane sunčane naočare funkcionišu?

Kada se svjetlost odbija (reflektuje) od pojedine površine, svjetlosni talasi su najsnažniji u jednom konkretnom smjeru – horizontalno, vertikalno ili dijagonalno. Tu pojavu nazivamo polarizacija. Refleksija sunčeve svjetlosti od površine kao što su voda, put, metal najčešće ide u horizontalnom smjeru, te tako intenzivno udara u oči posmatrača i stvara odsjaj.

Polarizovane sunčane naočare u staklima sadrže specijalne hemijske materije koje propuštaju samo vertikalne svjetlosne zrake. Na taj način se eliminiše refleksija (odbljesak), jer horizontalna svjetlost ne može proći kroz filter.

Stoga su polarizovane sunčane naočare idealne za skijanje, boravak na planini, uz more, kao i za obične svakodnevne aktivnosti, kao što je vožnja automobila, pri kojima odbljesak zna biti zaista naporan.

Pogledajte kompletnu ponudu polarizovanih sunčanih naočara u Optici Amidžić! →

Kada polarizovane sunčane naočare nisu dobro rješenje?

Polarizovane naočare se ne preporučuju kod gledanja LCD ekrana na telefonima, nekim pametnim satovima, u automobilima. Razlog tome je što ekrani takođe imaju polarizacioni filter koji dopušta prolazak svjetlosti samo u jednom smijeru. Ukoliko se ekran nađe pod odgovarajućim uglom, filteri u naočarima i ekranu će blokirati 100% svjetlosti, te će ekran izgledati taman ili potpuno crn.