fbpx

O progresivnim staklima

Progresivna stakla koriste se za korekciju prezbiopije. Ova stakla sadrže polje za gledanje na daljinu, kanal (koridor) u kojem se dioptrija postepeno povećava, te polje za gledanje na blizinu. Dakle, omogućuju jasan vid na svim udaljenostima. Na taj način se eliminiše potreba za korištenjem jednih naočara za blizinu, a drugih za daljinu.

Vidna polja u kod progresivnog stakla

Takozvane periferne zone progresivnih stakala su nejasna područja na rubnim dijelovima stakala (označeno isprekidanom linijom na slici). Takve zone je nemoguće u potpunosti eliminisati, ali vam ne bi trebale smetati ukoliko se držite preporuka.

 

Adaptacija na nove naočare sa progresivnim staklima

Biće vam potrebno određeno vrijeme da se naviknete na nove naočare sa progresivnim staklima, koja su posebno kreirana za vas. Predložićemo vam nekoliko savjeta kako bi taj period adaptacije bio što kraći:

  • Nosite nove naočare što češće. Stavljanje i skidanje naočara će usporiti adaptacijski period. Važno ih je nositi cijeli dan, naročito u prvim nedeljama.
  • Nemojte nositi stare naočare. Konstantne promjene naočara dovešće do zamora vaših očiju.
  • Uvijek pomičite glavu u smjeru gledanja, ne mičite samo oči.
  • Ukoliko se ne osjećate ugodno i osjećate glavobolje nakon 2-4 nedelje nošenja, posjetite optičara i posavjetujte se sa njim.

Savjeti za svakodnevni život

Pri hodanju po stepenicama, spustite glavu prema grudima i gledajte kroz gornji dio stakla. Koristite rukohvate, posebno na početku.

Hodanje niz stepenice

 

Ukoliko vozite automobil, za gledanje ulice, retrovizora i prilikom vožnje unazad, gledajte kroz gornji dio stakla. Kontrolnu tablu automobila gledajte kroz srednji dio stakla.

Vožnja

 

Srednji dio stakla pomoći će vam da gledate predmete na srednjoj udaljenosti. To je udaljenost od pola metra do 1.5 metara, što otprilike odgovara udaljenosti računarskog monitora.

Rad za računarom

 

Donji dio stakla služi za gledanje na blizinu. Kroz njega ćete gledati knjigu, mobilni telefon, tablet, magazin ili novine. Držite materijal za čitanje na dobroj poziciji (između 33 i 40cm od očiju). Gledajte kroz donji dio stakla. Za čitanje pune linije teksta, pomicanje glave s jedne na drugu stranu biće neophodno.

Čitanje